This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Read our policy.

View in detail
Technical overview
Location
Singapore, Asia
Project information
Year 2015
Architect Tsao & McKown Architects
Partner Hunter Douglas Singapore
Used materials
Fabric type Sergé
Fabric color 108101 - grey-white 3%
Fabric m² 52
Building type(s) Residential

Staying cool in a tropical environment

Astrid Hill House in Singapore is a re-interpretation of a traditional Chinese courtyard house. The architects created a sustainable and environmentally responsible dwelling where sun shading with Helioscreen Sergé 3% fabric helps to reduce heat gain in the tropical environment. 

Rooms are laid out to make use of cross ventilation. The green walls provide evaporative cooling, while light wells in the roof allow natural light to filter through. Photovoltaic panels and a geothermal exchange powered cooling system help to conserve energy. Thanks to the Helioscreen Sergé 3% keeping out the heat, the owners can use their air-conditioning sparingly. 

Because the house is built so environmentally friendly, it received a sustainability award by the Singapore government.

More information